Tweemaal een Koninklijke onderscheiding

Ter gelegenheid van de “lintjesregen 2013” ontvingen Henny Verdonschot en Boy Bekx, twee instructeurs van onze Stichting, een Koninklijke Onderscheiding. Voor Henny was het op 26 april de grote dag, Boy, die op dat moment op vakantie was, kreeg op donderdagavond 2 mei de burgemeester van Asten op bezoek.

Beiden zijn, terwijl zij jarenlang bij EHBO vereniging Asten een actieve rol speelden, ruim 10 jaar geleden begonnen met het opzetten van Heart Safe Regio. Terwijl reanimatie en AED opleidingen nu gemeengoed zijn en niet meer in onze maatschappij weg te denken, was dat tien jaar geleden zeker niet het geval. Er was dan ook voor hen een pionierstaak weggelegd, waar kun je een instructeuropleiding volgen? Welk merk AED is betrouwbaar en van goede kwaliteit? Hoe kunnen we zorgen dat de AED’s gemakkelijk bereikbaar zijn? Misschien nog wel het belangrijkste: Wie zal dat betalen?

Toch gingen zij voortvarend aan het werk, ze kregen sponsors en de medewerking van de Gemeente Asten, men kreeg hierdoor regionale, provinciale en zelfs landelijke bekendheid. Men vroeg hen om informatie en hun werkwijze kreeg landelijk navolging.

Na hun opleiding als instructeur, begonnen ze cursisten op te leiden, aanvankelijk leden van de EHBO vereniging, bewoners van diverse wijken en dorpen binnen Asten. Toch had men het plan opgevat om deze taak DAS regionaal aan te pakken, op 11 juli 2007 werden de initiatieven omgezet in een stichtingsvorm, omdat dit meer mogelijkheden gaf om door te groeien.

Vanaf dat moment ging het steeds bergopwaarts, meer dan 1500 personen volgde de opleidingen, in de DAS regio hangen bijna 75 AED’s en tenminste 23 personen met een hartfalen zijn er in de afgelopen 10 jaar geholpen en stabiel afgevoerd naar het ziekenhuis.

Voorwaar een enorme prestatie, ontstaan uit de initiatieven van deze twee personen, twee mensen waar de gemeenschap trots op mag zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze twee kanjers hun welverdiende Koninklijke Onderscheiding in de afgelopen week kregen opgespeld. Dat zij er nog lang van mogen genieten en de regionale gemeenschap mag profiteren van hun inzet.

Scroll naar top